Tullverket har en unik roll i marknadskontrollarbetet i Sverige

Det händer mycket på tullfronten i Sverige och resten av världen. Nästan dagligen läser vi i tidningarna om något som berör Tullverkets verksamhet: ”hot om tullkrig” mellan USA och Kina, brexit och vapen- och narkotikasmuggling. Tullverket står inför många och stora utmaningar.

Tullverket beslagtar varor som kan utgöra en fara. Vi tar vapen i beslag – till exempel skjutvapen, knivar, knogjärn, tårgas och elpistoler – och narkotika; under 2018 beslagtog vi nästan 500 kilo kokain, över 70 kilo heroin och tiotusentals ecstasytabletter.

Vi beslagtar också förfalskningar som dopningsmedel, potensmedel och sömnmedel – medel som i bästa fall är helt verkningslösa, men som i värsta fall är direkt farliga. Vi tar också legoplagiat tillverkat av giftig plast, squishies som går sönder och skönhetsprodukter som innehåller hälsovådliga kemikalier.

Även produkter som inte uppfyller produktsäkerhetskraven hamnar bland våra beslag. Under 2018 stoppade vi drygt 100 000 varor som laddare, lampor och locktänger – produkter som kan börja brinna, ge elchocker eller explodera.

Många av mottagarna av de här varorna är privatpersoner som har handlat på nätet. De har gjort beställningar via olika webbplatser där produkterna inte uppfyller säkerhetskraven. De här webbplatserna ger ofta ett seriöst intryck. Ibland har de både text och bild från äkta webbplatser. Det är därför svårt att som konsument avgöra om en vara faktiskt uppfyller eventuella produktsäkerhetskrav eller inte. Produkterna kan se bra ut på bild och till och med vara CE-märkta, men ändå inte uppfylla gällande standarder och krav. Dessutom är det många gånger svårt att få kontakt med en leverantör för att reda ut eventuella brister och felaktigheter på en vara.

Ett stalltips när du handlar på nätet är att alltid vara sunt skeptisk när du ställs inför ett erbjudande som du egentligen tycker är för bra för att vara sant.

Tullverket har en unik roll i marknadskontrollarbetet i Sverige. Vi är den enda myndigheten som har rätt att kontrollera varor som importeras från länder utanför EU. Däremot gör vi inte marknadskontroller i egentlig mening, eftersom vi inte har de specifika kunskaper som krävs för att på ett säkert sätt kunna avgöra om produktsäkerhetskraven är uppfyllda. Vi är därför beroende av ett gott samarbete med de olika marknadskontrollmyndigheterna.

Det ökade inflödet av småförsändelser ställer väldigt stora krav på vår kontrollverksamhet. För att förhindra att farliga eller dåliga varor kommer in i landet samarbetar Tullverket med marknadskontrollmyndigheterna med utgångspunkt i riskbedömning. Vi arbetar kontinuerligt för att förbättra och effektivisera vår förmåga att ta ut rätt varor för kontroll.

För dig som vill och behöver veta mer vill jag rekommendera våra kommande kurser i höst. Kurserna är till för dig som arbetar med internationell handel och som vill ha allt från grundläggande kunskaper i import eller export till fördjupade kunskaper i till exempel klassificering av varor. Du kan välja att utbilda dig antingen på distans, vid din egen dator, eller hos oss på flera orter i landet. Du kan läsa mer och anmäla dig på tullverket.se.

Fredrik Holmberg, ställföreträdande generaltulldirektör för Tullverket